Ferry van Loo
Select a language for translation:

Stamopbouw

Ferry is al bijna zijn gehele leven gefascineerd door postduiven en alles wat er mee te maken heeft. Al heel jong wilde hij alles weten over vooral goede duiven, hoe ze er uit zagen en waar je ze kon krijgen. Als jonge tiener bezocht hij samen met zijn vader en duivenkenner Hannes van Osch de toentertijd fameuze wereldcrack Maurice Delbar uit Ronse en kwam uiteraard met duiven naar huis. Vanuit die tijd stamt waarschijnlijk zijn grote belangstelling voor de Belgische duif, wetende dat daar door kleine melkers puur op basis van kwaliteit, resultaat wordt behaald.

Ontwikkeling

Oog van de Flerk

De Belgische vakbladen worden door Ferry uitgeplozen en nieuwe ontwikkelingen op de voet gevolgd. Van belangrijke zaken over spelontwikkeling en over eigenschappen waarover goede duiven moeten beschikken, worden aantekeningen gemaakt en in archief verzameld. Veel waarde wordt gehecht aan de kwaliteit van het oog en de vleugel. In de loop der jaren ontwikkelde hij zich hierdoor tot een duivenman die grote theoretische kennis en praktijk wist te bundelen. Vanuit zijn ervaring en kennis bouwde hij voortdurend aan een stam met duiven, die wekelijks wonder-baarlijke resultaten neer kon zetten. Reeds in de tachtiger jaren stond hij bekend om zijn fameuze kettinguitslagen en in die tijd werden dit soort uitslagen nog puur op inzet van liefhebber en kwaliteit van duiven behaald en door de concurrentie met veelrespect gewaardeerd. Helaas werd de opbouw van zijn stam nog al eens onderbroken, omdat hij een aantal keren van woonplek veranderde, mede veroorzaakt door locatiewisseling van zijn dameskapsalon. Achteraf bleek zo’n nieuw woonadres soms qua ruimte toch niet zo ideaal voor duiven en moest er weer naar een andere duivenlocatie worden gezocht.

Versterking

Aanvankelijk werden versterkingen door de opbouw van zijn duivenstam gehaald bij liefhebbers die in eigen omgeving fantastisch presteerden. Later toen hij zich vestigde aan de Westkant van de rivier de IJssel en hij meer tijd kreeg voor zijn duiven, begon zijn liefde voor de Belgische duif weer op te spelen. Door het uitpluizen van de resultaten in de vakbladen wist hij waar het neusje van de zalm in België te vinden was en zo bracht hij in de jaren negentig vele bezoeken aan hokken waar met weinig duiven geschitterd werd in groot verband. Van andere hokken werd het allerbeste meegenomen en deze duiven vormen de basis van het huidige hok Ferry van Loo.

Concurrentie

In concurrentie met tegenstanders van wereldformaat, zetten zijn duiven thans wekelijks prestaties neer, die nauwelijks te evenaren zijn. Opnieuw worden er kettinguitslagen geproduceerd en nu op Teletekstniveau. Overigens gebeurt dit op de locatie aan de Mulderskamp in Zutphen, waarheen Ferry in 2003 verhuisde. Puur omdat hij dacht, dat hij daar de kwaliteit van zijn duiven optimaal tot zijn recht kon laten komen. Ferry had het goed gezien, want waar wordt er momenteel beter gepresteerd?

Opbouw Stam

Geknopte Witslap van Maurice Voets

Maurice Voets uit Kessel was een van de eerste melkers die werd bezocht en er verhuisden kinderen en kleinkinderen van de “Witslap” en de “Bourges” naar Zutphen. Van Louis Govaerts uit Berlaar kwamen kleinkinderen van de “Oude Zwarte”en van Flor Vervoort, Hallaart nam hij een zuster van de moeder van “Fieneke 5000” mee en dit bleek een fantastische kweek-duivin te zijn. Ook kwamen er hele goeden van Jaap van Mourik uit Tricht, die met succes de duiven van Voets en Govaerts had gekruist. Er werd nog bij meer goede hokken aangeschaft, maar deze aankopen bleken achteraf niet goed genoeg. De duiven uit het sterke Antwerpse samenspel bleken het beste te voldoen, zij konden de moordende concurrentie in Zutphen en omgeving ruimschoots aan. Niet onvermeld mag blijven dat uit eigen omgeving van Poessenauw uit Arnhem prima duiven kwamen uit diens Schaerlaeckens lijn, die overigens weer terug gaat naar de "Fameuze as 77” van Maurice Voets.

Nu alles op zijn plaats is gevallen, zal er in de komende jaren geducht rekening moeten worden gehouden met de fantastische duiven van de Van Loo stam. Aangezien Ferry voortdurend op zoek is naar verbetering, zullen de succesvolle laatste jaren zeker een vervolg krijgen en misschien zelfs worden overtroffen!!!